Pezüklü Toyga Çorbası

Pezüklü toyga. Kulağa tuhaf geliyor değil mi? :) Ama tadı müthiş güzel bir çorba, anlatamam size...

Anadolu'nun bazı yerlerinde yayla çorbasına benzeyen ve yoğurt, buğday, nohut, tereyağı, nane ile yapılan çorbaya toyga deniyormuş. Pezük ise pazının yine Anadolu'da sıkça kullanılan bir adıymış.


Bana her iki sözcük de Japonca gibi gelmişti başlangıçta. Ama annemle babama sorunca aa evet diye hatırladılar hemen ne olduklarını. Yüzlerce yıldır bu coğrafyada olan adlara ve de tadlara nasıl da yabancılaşmışız son kırk, elli yılda. Ne kadar da tuhaf insanın kendi kökenine bu denli hızla yabancılaşması...

Feride bu harika çorbanın tarifini Lezzet Dergisi'nde görmüş. Normalde yemek dergisi, tarifi falan pek takip eden bir hatun kişi değildir kendisi. Ama bu Lezzet'in fanatiği. Genelde oradan denediği hemen her şey çok lezzetli sonuç veriyor. Ben bizzat şahidim. :) Derginin adı kendinden menkul yani! :) Alın size Lezzet Dergisi'nin Pezüklü Toyga Çorba tarifi.. Mutlaka deneyin, harikulade bir tadı var. Pazının ekşiliği, yoğurt ve yarma müthiş bir lezzet kombinasyonu yaratıyor...

0 yorum:

Yorum Gönder